dinsdag 10 december 2013

Vanille koekjes in kerst thema


Ik kom altijd allerlei plaatjes tegen van de meest lekkere taarten en kies dan ook meestal bij het bakken voor een taart. Nu had ik ineens enorm veel zin om weer eens ouderwets koekjes te bakken!

En ouderwets is het zeker, want waarschijnlijk is dit recept voor vanille koekjes één van mijn eerste baksels ooit. Ik denk dat iedereen vroeger weleens koekjes heeft gebakken en dat dit nog steeds met veel kinderen wordt gedaan.
Ik deed dit altijd samen met mijn zus en mijn moeder, ze heeft een heerlijk recept voor vanille koekjes, aangepast naar eigen smaak.
Gek was ik van die koekjes en wanneer ik nu een hap neem lijkt het alsof ik terug ga in de tijd...


Ik heb deze koekjes zelf al meerdere keren gebakken en het leek me daarom ook wel leuk om in de kerstsfeer te blijven en verschillende ideeën te laten zien om leuke kerstkoekjes te maken!


Ingrediënten:

250 gram bloem
125 gram blue band boter
100 suiker
4 zakjes vanillesuiker
1 ei
snufje zout

Voor suikerkaneel koekjes:
1 theelepel kaneel
2,5 eetlepel suiker

Optioneel:

Rode en groene kleurstof
strooisels

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de bloem, boter, suiker, het ei, een snufje zout en de vier vanillezakjes in een beslagkom en meng deze samen met de handen of met deeghaken tot een geheel.
Vier vanillesuikerzakjes lijken voor de meeste mensen misschien wat veel, ik vind het een heerlijke smaak geven en iedereen hier thuis is er weg van.

Als het deeg goed is, kun je hier een bal van maken. Van deze bal deeg pak ik steeds verschillende stukjes die ik met een deegroller plat rol. Je kunt de dikte van de koekjes naar eigen wens maken. Ik heb zelf ook gevarieerd tussen wat dikkere en dunnere koekjes. Alleen ik kan het niet laten om ze steeds weer dun te maken, op die manier heb ik er meer :)


 
Je kunt nu eigenlijk alle koekjes maken zoals je zelf wilt! Kijk wat er in huis is qua decoratie, uitsteekvormpjes enz.

Ik heb voor deze koekjes vormen gebruikt van een kerstboom, sterretjes, een krans en een zelfgemaakte krans.



 
Als je de vormpjes hebt uitgestoken en ze zijn naar je zin (zelf heb ik niet altijd het geduld om ze perfect te hebben) leg je ze op een rooster of een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de koekjes nu af in 10-13 minuten afhankelijk van de dikte van je koekjes.

Wees niet ongerust als de koekjes nog niet hard zijn als je ze uit de oven haalt, deze worden bij het afkoelen vanzelf hard. De koekjes zijn goed als ze een hele lichtbruine kleur hebben, meestal is dit aan de onderkant. Laat ze niet te bruin worden, dit proef je bij het opeten!




Om te variëren in de smaak van de koekjes heb ik er kaneel en suiker aan toegevoegd en lekker dat het is! Wat moet je doen:
Je haalt uit je deeg een aantal vormpjes, leg ze op het bakpapier. Meng 2 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel in een bakje. Vervolgens smeer je de suiker op je koekjes.
Vervolgens bak je ze net als de andere koekjes.





Ik vond zelf dat de koekjes er wat 'saai' uitzagen en bedacht om er een kleurtje aan toe te voegen. Ik heb aan één deegbal rode kleurstof toegevoegd en aan een andere bal groene kleurstof. Nu heb ik hiervan een mooie kerstkrans gemaakt.



Rol een streng van de rode bal uit en een streng van de groene bal. Zorg dat ze even dik en even lang zijn. Draai deze twee strengen rond elkaar en leg ze in een rondje, nu heb je een mooie kerstkrans!



                                                                   Met kleur en zonder kleur


Veel variatie mogelijk dus met deze koekjes! Maak ze mooi zoals jij zelf wilt. Ik hoop dat ik jullie genoeg inspiratie heb gegeven om zelf met deze lekker koekjes aan de slag te gaan. Veel bakplezier!









8 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit en zal wel zo smaken ook, ik moet straks "kniepers" bakken een oude traditie van mijn vader overgenomen uit Drenthe.
    Ik wordt volger van je blog en ben benieuwd wat je ons nog meer voor lekkers voorschoteld, misschien krijg je mij nog aan het bakken weer want vroeger heel veel gedaan lol...

    Groetjes Janny.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Janny,

      Bedankt voor je berichtje! Ontzettend leuk dat je me gaat volgen. Er gaan zeker nog hele lekkere dingen op komen te staan..
      Lekker kniepertjes, ik ken ze van vroeger, de moeder van een goeie vriendin van me maakte die, heerlijk!!

      Verwijderen
  2. Mmmmm dat ziet er lekker uit. tof die uitleg met al de foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kom op je blog via je mama en ga meteen volger worden. Ik bak zelf ook heel graag (binnen een halfuurtje ga ik er trouwens ook aan beginnen: makarons en brownies). Ik zag hier al enkele leuke dingen passeren en kom zeker nog is een kijkje nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je me volgt! Ik ben nog maar pas begonnen, dus er staat nog niet zo heel veel op, maar er zullen snel meer dingen volgen!
      Lekker die macarons en brownies, hmm!

      Verwijderen
  4. Ik kwam hier ook terecht via je moeder en ga je volgen! Ziet er heel lekker uit allemaal!
    Lieve groetjes, Berlinde

    BeantwoordenVerwijderen