maandag 9 december 2013

Chocolade blokjes/dambord taartNa een hoop weken allerlei 'standaard' taarten gemaakt te hebben voor verschillende verjaardagen en feestjes had ik zin om weer eens iets heel anders te maken. Dus ging ik op zoek naar een speciale taart. Ik was druk aan het surfen op internet en via de ene op de andere site kwam ik uiteindelijk op het idee om een soort van dambord taart te maken, maar dan niet met twee kleuren, maar drie kleuren. Van Wilton hebben ze speciale bakvormen en hulpmiddelen om deze taart te maken. Hartstikke handig, maar ik dacht dat dit toch ook zonder de hulpmiddelen wel zou moeten lukken!
In een tutorial werd door middel van klei uitgelegd hoe je dit zou kunnen doen. Het zag er simpel uit, maar was dat het ook...?

Ik heb het uitgeprobeerd en ik moet zeggen, ik ben best tevreden over het resultaat. Het zou allemaal iets strakker mogen, maar hé voor een eerste keer was het niet slecht! En daarnaast was hij ook nog eens enorm lekker!


Ingrediënten:

Een pak voor biscuittaart (je kunt ook een eigen recept gebruiken)
Kleurstoffen: roze, groen en bruin (maar je kunt natuurlijk alle kleuren gebruiken die je zelf wilt)

Voor de vulling:
300 gram pure chocolade
300 gram slagroom

extra slagroom voor de garnering.

Bereidingswijze:

Ik heb ervoor gekozen om de biscuittaart m.b.v. een pak te maken. Dit leek me wel handig, aangezien ik al veel tijd nodig had voor de andere onderdelen. Ik heb een pak van de jamin gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere gebruiken of een eigen recept voor biscuittaart (ik raad overigens het pak voor een biscuittaart van dr. Oetker niet aan).
Op het pak staat hoe je de biscuittaart moet maken en wat je ervoor nodig hebt, volg deze instructies.

Nadat je een lamme arm hebt van het lange opkloppen van het beslag, dit moet namelijk wel minstens tien minuten, is het tijd om het beslag te gaan verdelen.
Weeg eerst hoeveel het beslag in totaal is en deel dit aantal door drie, nu weet je hoeveel elk deel zou moeten wegen. Je gaat dan ook nu het beslag verdelen over drie kommen en weeg de juiste hoeveelheid af. Bij mij was het totaal bijna 600 gram en ik had dan ook drie kommen van ongeveer 200 gram.

Nu ga je aan elke kom een kleur toevoegen. Ik koos voor roze, groen en bruin.

Vet vervolgens een springvorm van 24 cm in en giet één kleur in de vorm. Bak deze in ongeveer 7-8 minuten gaar. Controleer of de laag gaar is door met een satéprikker te kijken of er nog beslag aan blijft plakken. Zo niet, dan is hij goed!Nu heb ik zelf maar één springvorm van 24 cm, ik heb dan ook iedere keer de vorm af gewassen, opnieuw ingevet en een nieuw kleurtje in de oven gedaan. Als je meerdere springvormen van dezelfde grootte hebt kun je deze natuurlijk gebruiken, dit gaat wat sneller.

Laat alle lagen afzonderlijk van elkaar afkoelen, dus nog niet gaan stapelen!


Wanneer alle lagen afgekoeld zijn, gaan we ringen maken. Zorg dat je twee vormen hebt om ringen uit de cakelagen te halen. Ik heb hiervoor een bord en een garneerring gebruikt.

Leg de eerste vorm op de cake en snij de ring eruit, doe dit vervolgens ook met de tweede vorm. Nu is de cake in drie cirkels verdeeld. Doe dit ook bij de andere twee cakelagen.


Vervolgens ga je elke cakelaag drie kleuren geven. Dus de middelste ring uit bruin gaat in de roze en de roze gaat in de groene en de groene in de bruine enz.

Dit komt er als volgt uit te zien: 

 
Nu kun je de vulling van de taart gaan maken. Smelt de chocolade met de 300 ml slagroom tot het helemaal is opgenomen en laat het vervolgens helemaal afkoelen(in de koelkast).
Als het is afgekoeld kun je het chocolademengsel opkloppen tot een luchtige massa. Hier kun je twee lagen mee vullen en ook de buitenkant decoreren.


Klop de slagroom en maak mooie toefjes op je taart. Je kunt eventueel wat bloemetjes toevoegen of leuke strooisels en nu kun je beginnen aan een heerlijke taart met een verrassende binnenkant!

 

 


2 opmerkingen:

 1. Ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heel lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

 2. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to
  our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen