zaterdag 21 december 2013

Tarte tatin van peer met zoute karamel



Ik heb weer een heerlijk toetje voor jullie! Een tarte tatin (klinkt ook nog eens heel chique) met gezouten karamel en peer, hmm!
Het is heel erg makkelijk te maken en ook nog eens ontzettend lekker.

Peren kun je eigenlijk heel het jaar door wel vinden en daarom kun je dit dan ook voor elke gelegenheid maken! Moet ik nog meer pluspunten opnoemen?!



Ingrediënten:

80 gram suiker
1 eetlepel water
40 gram gezouten roomboter
1-2 grote handperen
4 bladerdeegplakken


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal alvast de bladerdeegplakken uit de diepvries en laat deze ontdooien.



Snij van te voren de peer in stukjes en snij er mooie plakjes van. Je kunt zoveel peer erop leggen als je wilt, maar om het bedekt te hebben, heb ik vaak al genoeg aan één grote peer.



Laat in een steelpannetje 40 gram roomboter smelten samen met de suiker en 1 eetlepel water. Roer dit even door en laat het daarna koken (niet meer doorheen roeren!). Wacht totdat het een goudbruine kleur krijgt, nu heb je karamel! Probeer niet eigenwijs te zijn en te gaan proeven, want dan brandt je zeker je vingers en ik kan het weten want bij mij had het zelfs meerdere keren nodig tot ik het had afgeleerd..



Als je karamel goed is, haal je het pannetje van het vuur. Nu moet je héél snel te werk gaan! Zorg dat je vier taartvormpjes van ongeveer 8-10 cm al klaar liggen. Verdeel de karamel over de vier vormen.

Tip: Zelf doe ik altijd meteen het lege pannetje in de gootsteen met heet water, zodat de restjes karamel niet al te veel vast kunnen gaan koeken. Dit scheelt bij het afwassen een hoop werk.



Nu kun je de stukjes peer mooi in waaiervorm op de karamel leggen.



Als laatste leg je een vel bladerdeeg op het vormpje. Haal hem langs de randjes van de vorm, zodat je precies de goede afmeting bladerdeeg krijgt. Vouw nu aan de randjes het bladerdeeg naar binnen toe.




Doe de vormpjes nu in de oven voor 20 minuten.

Zorg dat je een bord klaar legt. Zodra je de tarte tatins uit de oven haalt keer je hem op het bord.




Je hebt nu een mooi glanzende karamel, precies zoals hij hoort te zijn. Ook je peren zijn mooi goudkleurig van de karamel!

Je kunt het eventueel nog afmaken met een bolletje ijs en/of wat slagroom met kaneel erop.

Eet smakelijk!



1 opmerking:

  1. Ziet er goed uit keukenprinses!!!
    Hihi ik heb het recept opgeschreven wie weet krijg ik mijn man wel zo gek dat hij helpt. Lol....
    Groetjes Janny.

    BeantwoordenVerwijderen