vrijdag 7 februari 2014

Cakerol voor Valentijn



Over een week is het weer Valentijnsdag. Zelf ben ik hier helemaal geen voorstander van, ik vind het maar een slim idee van winkeliers om iedereen zoveel mogelijk te laten kopen. Ik vind het véél leuker om zomaar midden in het jaar iets liefs voor elkaar te doen.
Toen ik jong was deed ik er wel altijd aan mee, stiekem kaarten sturen naar geheime liefdes..dat blijft toch leuk!

Je kunt het dit jaar ook eens anders aanpakken. Wil je echt indruk maken, stuur je geheime liefde dan iets lekkers in plaats van een kaart! En hoe kun je dat beter doen dan met deze overheerlijke cake rol? Of als je gewoon je vriend wilt verwennen is dit een uitstekende manier om dat te doen. Hij ziet er niet alleen fantastisch uit, hij is ook nog eens hartstikke lekker en helemaal niet zo moeilijk om te doen als dat het eruit ziet.




Ingrediënten:

Voor de hartjes:
1 eiwit
30 gram kristalsuiker
40 gram bloem
20 gram roomboter

Voor de rol:

4 eieren gescheiden
100 gram + 1 eetlepel kristalsuiker
60 gram gesmolten roomboter
70 gram bloem
30 gram cacao


Voor in de rol:
200 ml slagroom
suiker naar smaak
Aardbeienjam


Bereidingswijze:

Pak een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Print een vel met een printje naar keuze, in dit geval heb ik hartjes met puntjes gebruikt.

Leg dit vel onder je bakpapier, als het goed is schijnt je printje door.

Nu ga je 1 eiwit, kristalsuiker, bloem en roomboter op kamertemperatuur bij elkaar vermengen. Vervolgens kun je dit gaan kleuren. Ik heb de puntjes een lichtroze gegeven en de hartjes een wat donkerder roze.




Vervolgens ga je met een heel klein spuitmondje de hartjes en puntjes op het bakpapier inkleuren.

Als je klaar bent haal je het vel eronder vandaan en leg je de ovenschaal in de vriezer. Nu hoor ik je denken? 'De vriezer?' Ja, in de vriezer! Op deze manier worden je hartjes hard en wanneer je er later met de rest van het beslag overheen gaat, blijven je hartjes mooi in vorm.



Nu ga je de oven voorverwarmen op 200 graden.

Scheid vier eieren. Doe het eiwit in een schone kom (hoe schoner hoe beter, anders kan je merengue mislukken) en klop dit tot je zachte pieken hebt. Doe nu steeds beetje bij beetje de helft van je suiker erbij tot er stijve pieken vormen.

Klop nu in een andere schaal met een garde de eidooiers met de rest van het suiker door elkaar. Vervolgens doe je de merengue (het eiwit mengsel) samen met de dooiers. Roer dit voorzichtig door elkaar.




Nu doe je de helft van de cacao, gesmolten boter en bloem bij het eimengsel en roer dit vervolgens weer door elkaar (niet mixen!). Tot slot doe je de andere helft van de cacao, boter en bloem bij het mengsel. Roer tot een glad beslag.


Oké nu kun je de ovenschaal uit de vriezer halen en zorg dat je snel te werk gaat, de hartjes mogen namelijk niet ontdooien voordat je de rest van het mengsel erop doet.
Smeer het cacaomengsel op de hartjes tot een glad oppervlakte.

Stop de cake in de oven voor 7 minuten.

Terwijl de cake in de oven ligt, leg je een vel bakpapier op het aanrecht met wat bloem/poedersuiker erop. Wanneer de cake klaar is stort je deze op het vel bakpapier en haal het laagje van de hartjes eraf. Vervolgens keer je de cake om, zodat de hartjes niet meer zichtbaar zijn.



Klop de slagroom stijf met wat suiker. Laat de cake rol afkoelen en smeer hem dan in met jam en slagroom en rol deze voorzichtig (!) op.



Natuurlijk kun je ook een andere vulling gebruiken of een ander printje, dat is juist het leuke; je kunt hem aanpassen naar welke gelegenheid jij wilt!


Als je hem ook maakt, laat het dan vooral weten, ik vind het erg leuk om jullie creaties te zien en te zien welke printjes jullie hebben gebruikt!




2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er prachtig (en lekker) uit! Zo een tof idee met die hartjes :D!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag, weet u nog welke maat ovenschaal u gebruikt heeft?

    BeantwoordenVerwijderen