maandag 30 december 2013

Oma's appeltaart


 

Ik hoop dat iedereen fijne kerstdagen heeft gehad! Ikzelf heb in ieder geval hele leuke kerstdagen gehad met de familie, met véél en lekker eten, gourmetten en cadeaus. Waaronder natuurlijk ook bakspullen!

Op de valreep voor oud & nieuw nog een taart die je zou kunnen maken als je eens iets anders wil maken dan oliebollen & appelbeignets (wat ik zelf overigens wel ga doen!) en geen idee hebt wat te maken.

Dit is de klassieke appeltaart naar mijn oma's recept. Nu noemt iedereen tegenwoordig een appeltaart gelijk oma's appeltaart, terwijl dat het misschien niet is, maar in mijn geval komt het recept écht van mijn oma. Om het een oud & nieuw tintje te geven heb ik in plaats van het standaard raster, sterretjes erop gedaan en wat geeft het een leuk effect!!

Mijn oma maakt de meest lekkere taarten en één daarvan is onze absolute favoriet, de appeltaart! Al sinds ik klein ben eet ik oma's appeltaart. Iedereen in onze familie is er gek op, met name mijn vader en mijn vriend Freek. Deze geweldige taart moest ik ook leren te maken!
Ik ging dan ook op 'les' bij mijn oma. Ze leerde me heel precies hoe ik deze taart moest maken, met alle stappen nauwkeurig. Een belangrijke les volgens mijn oma: weeg alles tot op de gram nauwkeurig!
Er zijn zoveel verschillende soorten appeltaart. In de meeste appeltaarten zitten rozijnen verwerkt, maar zelf hou ik hier helemaal niet van. Als je dit wel lekker vindt, kun je dit natuurlijk toevoegen aan deze taart.


zaterdag 21 december 2013

Tarte tatin van peer met zoute karamel



Ik heb weer een heerlijk toetje voor jullie! Een tarte tatin (klinkt ook nog eens heel chique) met gezouten karamel en peer, hmm!
Het is heel erg makkelijk te maken en ook nog eens ontzettend lekker.

Peren kun je eigenlijk heel het jaar door wel vinden en daarom kun je dit dan ook voor elke gelegenheid maken! Moet ik nog meer pluspunten opnoemen?!

dinsdag 17 december 2013

Tompoezen


Vorige week was ik een avondje gezellig bij mijn zus op bezoek. Ik had een citroen merenguetaart gebakken (het recept hiervan komt nog online) en had een stukje voor haar meegenomen, ze is dol op citroentaartjes. Toevallig had zij ook al wat gebak in huis van de bakker en daar kreeg ik dan weer iets van, namelijk een tompoes!

De tompoes is bij mijn zus thuis wel iets meer dan alleen 'even iets lekker bij de bakker halen', haar man is namelijk al jarenlang helemaal gek van tompoezen.
Je zou hem een expert kunnen noemen op het gebied van de tompoes en hij heeft dan ook één absolute favoriet en dat is de tompoes van de bakker bij ons op het dorp. Bijna wekelijks worden daar dan ook tompoezen gehaald.

Je hebt verschillende soorten tompoezen. Zelf hou ik meer van een tompoes met een lekker laagje Zwitserse room ertussen terwijl andere mensen juist liever een tompoes hebben met echte banketbakkersroom. Mijn zwager is van het laatste soort.

Terwijl ik de tompoes bij mijn
zus op zat te smikkelen dacht ik bij mijzelf: 'Dit moet ik toch zelf ook kunnen maken?!' En dus ben ik op zoek gegaan naar een recept. Dit bleek nog niet zo heel makkelijk want er zijn ontzettend veel recepten, waarbij vaak het bladerdeeg toch te dik is naar mijn mening. Een goede tompoes moet een dun, knapperig laagje bladerdeeg hebben.

Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen, de tompoezen zijn goed gelukt! En natuurlijk het aller belangrijkst; goedgekeurd door de expert!



dinsdag 10 december 2013

Vanille koekjes in kerst thema


Ik kom altijd allerlei plaatjes tegen van de meest lekkere taarten en kies dan ook meestal bij het bakken voor een taart. Nu had ik ineens enorm veel zin om weer eens ouderwets koekjes te bakken!

En ouderwets is het zeker, want waarschijnlijk is dit recept voor vanille koekjes één van mijn eerste baksels ooit. Ik denk dat iedereen vroeger weleens koekjes heeft gebakken en dat dit nog steeds met veel kinderen wordt gedaan.
Ik deed dit altijd samen met mijn zus en mijn moeder, ze heeft een heerlijk recept voor vanille koekjes, aangepast naar eigen smaak.
Gek was ik van die koekjes en wanneer ik nu een hap neem lijkt het alsof ik terug ga in de tijd...


Ik heb deze koekjes zelf al meerdere keren gebakken en het leek me daarom ook wel leuk om in de kerstsfeer te blijven en verschillende ideeën te laten zien om leuke kerstkoekjes te maken!

maandag 9 december 2013

Chocolade blokjes/dambord taart



Na een hoop weken allerlei 'standaard' taarten gemaakt te hebben voor verschillende verjaardagen en feestjes had ik zin om weer eens iets heel anders te maken. Dus ging ik op zoek naar een speciale taart. Ik was druk aan het surfen op internet en via de ene op de andere site kwam ik uiteindelijk op het idee om een soort van dambord taart te maken, maar dan niet met twee kleuren, maar drie kleuren. Van Wilton hebben ze speciale bakvormen en hulpmiddelen om deze taart te maken. Hartstikke handig, maar ik dacht dat dit toch ook zonder de hulpmiddelen wel zou moeten lukken!
In een tutorial werd door middel van klei uitgelegd hoe je dit zou kunnen doen. Het zag er simpel uit, maar was dat het ook...?

Ik heb het uitgeprobeerd en ik moet zeggen, ik ben best tevreden over het resultaat. Het zou allemaal iets strakker mogen, maar hé voor een eerste keer was het niet slecht! En daarnaast was hij ook nog eens enorm lekker!